Vätternrundan 2011

Jan Jogensjö, känd från flera Vasalopp, åkandes i fädernesspåret med tung TV-sändarutrustning på ryggen för SVT’s räkning. Jogensjö har nu gett sig på Vätternrundan. Bevakning av vätternrundan på webben och via TV och genomförs med hjälp av GPS-spårningteknik för event- och sporttävlingar från svenska GPSLogik AB.

 

Via GPSLogiks appar för iPhone och Android i Jan Jogensjös mobil kan sändningsledningen på www.sportswebben.se och SVT få direktbilder och video strömmat in till sändningsbussarna utmed Vätternrundan 2011. Lars Svensson på GPSLogik berättar för pressen: I år provar vi tekniken med både riktiga positionsdata från cyklister utmed banan och med simulerad last för att testa serverparken. Nästa år, 2012, ger vi möjlighet för alla deltagare som vill kunna visa och dela sin position med familj, vänner och tävlingsledning.

GPSLogiks unika teknik i GPS-spårningsammanhang öppnar upp för riktigt stora event och tävlingar. Allt som krävs för att vara med är en vanlig mobil (smartphone). GPS-tekniken som används passar för alla sporter där deltagarna lämnar startområdet, t.ex. löpning, orientering, segling, motorsport, cykel m.m. Det är bara att inse GPS-trackers blir allt vanligare i sportsammanhang, de har blivit smartare och kan skicka med extern data från t.ex. pulsband  via bluetoth till mobilen och vidare till kartservern med position, tider och höjdkurvor. Motordata kan skickas vidare tillsammans med postion och aktuell fart vid olika motorsportsevenemang.

Med GPS-teknik och stora bildskärmar så kan man hålla kvar publiken i start/målområdet eftersom man kan presentera livedata över hur tävlingen fortskrider. Nya möjligheter för klubbar & arrangörer till reklamintäkter då man kan varva livedata från tävlingen med budskap från sponsorer.