Nytt grepp i försäkringsbranschen, stulna maskiner kan spåras

Nytt grepp i försäkringsbranschen för att få bättre skydd för kunder som äger och hyr ut stöldbegärliga entreprenadmaskiner. Maskinuthyrare som är medlemmar i branschorganisationer får när de tecknar en ny försäkring en GPS-tracker utan kostnad att sätta i en av sina maskiner. Blir maskinen stulen är den spårbar.

– Vi vill med detta öka insikten om nyttan med GPS-baserade larm/spårsändare, säger Ola Claesson på LF. Om en maskin blir stulen så får ägaren direkt ett larm med aktuell position och kan kontakta polisen som spårar upp den. Entreprenadmaskiner är stöldbegärliga. År 2010 anmäldes 66 maskiner stulna men endast 17 hittades. Flera av de som hittades hade spårsändare monterade.

– Dessutom påverkar ett ingrepp ett företags verksamhet väsentligt. Dels i och med kostnader för självrisk och ersättningsmaskin, men kanske framförallt det bortfall av inkomst som en stulen eller förstörd maskin drar med sig. Färre stulna maskiner kommer även bidra till att hålla nere försäkringspremien, avslutar Ola.

Vid teckning av en ny försäkring får kunden en GPS-tracker till ett värde av ca. 3200 kr exklusive moms. Vill kunden köpa ytterligare spårsändare erbjuder GPSLogik AB 500 kr per enhet i installationsbidrag. Försäkringstagaren slipper även självrisken om något händer i samband med stöld eller stöldförsök. Detta gäller även befintliga kunder som redan är försäkrade via LF.

– Det är roligt att försäkringsbranschen börjar få upp ögonen för hur effektiv GPS-tracking är, säger Johan Olofsson på GPSLogik AB, Vi välkomnar samarbetet. Vi har bara i år varit med om att flera stulna objekt återfåtts med hjälp av GPS-sändare. Det är ett enkelt sätt att skydda och hålla koll på egendom, säger Johan.