Location Based Service (LBS) är en positionsbaserad informations- och underhållsservice som är tillgänglig via mobilen

LBS/LBG

Location Based Service (LBS) är en positionsbaserad informations- och underhållningsservice som är tillgänglig via mobilen. Man kan spåra paket, få väderinformation eller delta i ett positionsbaserat spel (Location Based Games -LBG). En tillämpning som blir mer och mer vanlig, åtminstone i USA, är att man i realtid kan få olika erbjudanden, reklam och värdekuponger som riktas till dig beroende på exakt var du befinner dig.

Servicen är tillgänglig genom de applikationer som redan är installerade i mobilen eller genom att man installerar appar (applikationer, egentligen miniprogram). Apparna, kan gratis eller mot betalning, laddas ned direkt i mobilen eller via din dator. Location Based Service kan användas i många olika sammanhang, både i arbete och privatlivet. Med LBS kan man hitta närmaste uttagningsautomat, restaurang eller affär.

En mycket populär kategori är lokalbaserade sociala nätverk (Location Based Social Networks – LBSN) där användarna skapar löst sammansatta communities, interagerar eller får kontakt med varandra beroende på deras geografiska position.

Location Based Games är plats- eller positionsbaserade spel/aktiviteter där spelet på något sätt bygger på deltagarnas geografiska position. Det innebär att aktiviteten nästan alltid stöds av någon form av positioneringstjänst som till exempel GPS. Vissa spel sker vid speciella tillfällen medan andra kan spelas när man vill. Vissa spel är knutna till vissa miljöer medan andra kan spelas var som helst. Den mest kända tillämpningen av LBG är Geocaching som växte fram i USA i början av 2000-talet. Andra exempel på tillämpningar är GPS Mission och SCVNGR.

Geocaching går ut på att deltagarna lägger ut och/eller söker “skatter” med hjälp av koordinater och GPS. Navet för aktiviteten är Geocaching.com där det idag finns över 1 miljon cacher utlagda. Vem som helst kan delta i skattjakten och lägga ut skatter för andra. En enkel registrering är det enda som krävs. När man nått sin skatt, fyller man i den loggbok som alltid ska finnas, och om man vill, kan man ta något föremål ur skatten men samtidigt ockå lägga dit något annat. En del skatter är enkla att hitta medans andra kräver att man löser någon klurig rebus eller liknande för att nå rätt plats. (Multi-cache). Skatterna ska ligga i vattentäta burkar som kan vara mycket små och listigt gömda.

Geocaching är det bästa och enklaste sättet att delta i ett LBG, det finns överallt och du kan leta skatterna precis när du vill. Aktiviteten är familjevänlig och en enkel GPS är det enda som behövs. Ofta har du en sådan i din mobiltelefon eller varför inte använda din bilnavigator?! Är du intresserad? Läs mer på www.geocaching.com och www.geocaching.se!