Hittade tjuven med hjälp av mobil-app

Hittade tjuven med hjälp av mobil-app

App, app, app!
Är du tjuv ska du passa dig för att stjäla när polisen Emil Andersson jobbar.
Med hjälp av appar i telefonen tar han tjuvar på bar gärning.
I söndags kväll var en man på restaurangbesök i centrala Stockholm.
– Han upplevde på restaurangen att en person var närgången. En stund senare upptäckte han att telefonen var försvunnen, säger Emil Andersson, yttre befäl vid Norrmalmspolisen i Stockholm.

Vi smög fram

Mannen larmade omedelbart polisen för att anmäla att hans Iphone blivit stulen. Tack vare att han hade laddat ner mobil-appen ”Find your Iphone” kunde polisen försöka få upp ett spår.
– Vi plockade upp målsägaren och han fick logga in på appen via min telefon. Då såg vi att tjuven befann sig i söderort.
Tillsammans begav de sig till platsen.
– Vi smög fram och hittade mannen sittandes i en bil. Vi misstänker att han var på väg att stjäla bilen.
Mannen greps på platsen. Han anhölls i dag, misstänkt för grov stöld och stöld genom inbrott i bil.

Andra gången

För Emil Andersson är det andra gången han fångar bovar med hjälp av applikationer. För ett år sedan hjälpte han en musiker som blivit av med både dator och telefon efter ett inbrott på musikerns kontor.
– Vi lyckades spåra telefonen och såg att den förflyttade sig norrut. Vi följde efter telefonen och såg att den stannade vid ett hus. Efter att jag beslutat om husrannsakan gick vi in och hittade både dator och mobil i huset.

Så du tycker man bör ladda ner appen XTRAKK från GPSLogik?

– Ja, faktiskt, den är jättebra. Vi försöker alltid hitta den på det viset om vi får in en anmälan om en stulen telefon.