Gps-sändare på förskolebarn. Kontroversiellt? Nej, det är en fråga om säkerhet och trygghet

En förskola i Borlänge sätter på småttingarna västar med gps-sändare för att de inte ska kunna försvinna, rapporterar SVT:s regionala nyhetsprogram Gävledala. Alla barn bevakas och kommer något barn utanför gränsen som i dag är 120 meter från personalens GPS sändare så larmar det till personalen på förskolans mobiler och samtidigt på kommunkontorets växel, säger förskolläraren Vivecka Klotén.

Systemet är väldigt fiffigt, inget barn kan alltså vara längre bort än den radie som personalen ställer in, för närvarande 120 meter från personalens egen GPS-sändare, det innebär att systemet fungerar under utflykter m.m.  Gps-västarna kostar omkring 2000 kronor styck och används även i Göteborg, Borås, Rättvik och Uppsala.  Tekniken provas även framgångsrikt på äldre dementa och dyrbara djur som snabbt behöver lokaliseras om de lämnar ett tryggt område. Hela idén är klockren och garanterar ett snabbt återfinnade och lyckligt slut. Nu när det finns teknik så får man hoppas att det äntligen slut med bortsprungna barn och äldre som går bort sig i skogen och hittas för sent.

GPS Logik har bärbara gps-sändare som kan vara insydda i en väst eller bäras runt halsen i en rem, ger fullständig trygghet och säkerhet. I dagens förskola är personalen underbemanad och hårt pressad. Med teknik från GPS logik så får man full koll på barnen och larm till personalens mobiler om nån goding har lallat för långt bort. GPS enheten har 3-4 dagars batteritid med 1 minuts uppdatering mellan uppladningarna. Den är liten som ett kreditkort, och den är dessutom vattentät och fullständigt oöm.

Läs mer här

gpswest500

Reflexväst med GPS tracker. Batteri för 3-4 dagar på en uppladning. Inget barn kan komma längre bort än X meter från förskolelärarens enhet då går larmet.