En räddare i nöden – ny GPS-teknik ger ökad säkerhet & trygghet för ensamarbetare

En räddare i nöden

En ny nödsändare larmar genom att skicka din GPS-position om du skulle bli liggande efter en olycka. Nu finns också funktionen som app till iPhone och Android. Den rikstäckande tidningen LANTBRUKARENS AFFÄRSTIDNING skriver om GPSLogiks produkter och tjänster för deras läsekrets i tidningen och nätupplagan.

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=64806&a=En%20r%E4ddare%20i%20n%F6den

screenshot0161

Positionering. Om användaren blir liggande går larmet. GPS-satelliternas signaler fångas upp och skickas vidare över mobilnätet till en förutbestämd mottagare. Med rätt utrusning kan positionen för larmet ses direkt på en karta. Illustration: Kicki Myrberg/Foto: Ann Lindén

Vid ensamarbete i skogen eller inom jordbruket är man väldigt utelämnad vid en olycka. Det finns nödsändare och mobiltelefoner som kan skicka din GPS-position om du själv kan trycka på knappen, men om du är medvetslös blir det värre.

Känner av stillhet
Nu har företaget GPSLogik AB i Skövde ett par olika lösningar som utnyttjar ny teknik för att känna av om användaren ligger ner och är stilla.

-Då börjar sändaren vibrera och pipa, och då har man 30 sekunder på sig att hålla upp den igen. Är man medvetslös så kan man ju inte det utan då larmar den, säger Johan Stenström på GPSLogik.

Talar om var man är
Sändaren skickar vid larm automatiskt information om var den befinner sig till förbestämda mobiltelefoner.

Systemet bygger på en stöt- och vattentålig sändare som kommunicerar via mobiltelefonnätet. Men även de allra modernaste mobiltelefonerna har rörelsekänslig teknik inbyggd. Därför har GPSLogik tagit fram program, appar, till telefonerna.

Vill nå nya kunder
-Vi ser den här appen som ett sätt att nå nya kunder som vill prova på, säger Johan Stenström.

Telefonvarianten riktar sig mera till sådana som inte behöver tjänsten dagligen eller som vill prova på innan man investerar i ett särskilt system. Principen är dock densamma, fast telefonen är inte stöt- och vattentålig.

-En iPhone kanske inte alltid passar en skogshuggare och då ska man nog ha den här lilla gula, ruggade och vattentäta enheten som en del i den personliga skyddsutrustningen.

Om en arbetskamrat eller närstående får ett larm går det att kommunicera med sändaren.

-Då kan man ringa upp den här manicken och lyssna om det är tyst runt omkring eller om någon skriker och har ont.