Danska terrorgruppens bil var utrustad med GPS-tracker. Därför kunde en katastrof undvikas

kopenhamnsterror
terrorbilen-buggad

De tre terrorsvenskarna skuggades av Säpo till Köpenhamn KÖPENHAMN. Polisen visste allt.De misstänkta terroristerna bevakades dygnet runt sju dagar i veckan sedan flera månader. När de lastade sin hyrbil med vapen skuggades de av både nationella insatsstyrkan och Säpo – som enligt uppgift buggat terrorbilen med en sändare.
– Det är en teknik man kan använda, säger Säpochefen Anders Danielsson. När tre av terroristerna i går natt åkte från Stockholm till Köpenhamn såg Säpo allt de företog sig. – Vi visste att de hade ett vapen i bilen, säger Säpochefen Anders Danielsson. – I flera månader har vi bevakat de här männen, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Vi visste att de planerade en terrorattack, men inte när de skulle slå till. Hårdbevakade Även de övriga två terrormisstänkta, 37-åringen från Stockholmsområdet och den asylsökande 26-årige mannen från Greve i Danmark, har hårdbevakats av S äpo och den danska motsvarigheten PET.
– Vår uppfattning är att de planerade att tränga sig in i Jyllands-Postens och Politikens hus vid Rådhus­pladsen och där döda så många som möjligt, sa Jakob Scharf, chef för PET, i går. – Attentatet skulle ske senast den 1 januari. Den planerade attacken kunde ha krävt många dödsoffer. Den danske kronprinsen Frederik befann sig i går i det hotade huset för att dela ut ett pris. ”Inte mot mig” Den danska säkerhets­polisen PET utesluter inte att terroristerna var medvetna om det, men prinsen själv tror inte på teorin. – Jag tror inte att attentatet var riktat mot mig, säger kronprins Frederik.
Sändare på bilen
Under skuggningen av de tre terroristernas färd till Köpenhamn använde Säpo både traditionell spaning och sofistikerad utrustning.
– Vi hade gott om folk och även hjälp av nationella insatsstyrkan. Vi hade såväl optisk kontakt som teknisk spaning, säger Anders Danielsson.

Ni hade alltså fäst en sändare på deras hyrbil?
– Det är en sådan teknik man exempelvis kan använda, säger Anders Danielsson.
Samtidigt planerade polisen för ett omedelbart in­gripande.– Om det skulle behövas. Samtidigt ville vi ju vänta så länge som möjligt. Ju närmare målet de kan gripas desto starkare blir ju bevisningen, säger Anders Danielsson.
Skuggades över bron
Svensk polis följde terroristerna över Öresundsbron och vidare fram till en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev, en förort till Köpenhamn.
Där greps männen, 29, 30 och 44 år, av dansk polis när de på morgonen skulle lämna lägenheten.
Med sig hade de bland annat ett maskingevär. Polisen fann också specialtejp, ammunition och ljuddämpare.
– Den fjärde (37-åringen, reds anm.) valde att stanna hemma. Han greps i Stockholm av nationella insatsstyrkan, säger Anders Danielsson.
Samtidigt slog PET till mot en lägenhet i Greve, ett par mil söder om Köpenhamn. Där greps en 26-årig asylsökande man med irakisk bakgrund.
Misstänkt bomb
Samtliga fem gripna anhölls misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Enligt PET-chefen Jakob Scharf finns tecken på att de kan kopplas till en internationell terrororganisation.
Sent i går kväll spärrade polisen av fastigheten i Greve där 26-åringen greps. En misstänkt bomb hämtades senare från huset.
De tre svenska terroristerna som greps i Danmark ställs i dag inför häktningsdomaren i Glostrup.