Att bevaka renhjordar med GPS är tidsbesparande och kostnadseffektivt

För samer som arbetar med rennäringen har GPS-tekniken och pålitlig realtidspositionering inneburit en smärre revolution. GPSLogik’s system XTRAKK är ett mycket tidsbesparande och kostnadseffektivt sätt att monitorera renflockars rörelser i terrängen. Från ett GPS-sändarhalsband som hänger runt halsen på flockledaren överförs positionsdata löpande till GPSLogik’s kartserver och renskötarna kan därmed se flockens position i realtid på vilken internetuppkopplad dator eller mobil som helst. Man kan följa sina renar på håll i stugvärmen och se hur renarna förflyttar sig för att äta. Renskötarna slipper att åka omkring i timmar och frysa på sina skotrar, systemet spar på så vis även bränsle genom att åka direkt till sina djur istället för att leta efter dem.

Renskötarna kan bära GPS trackers med sk. “man-down-sensor” för personlig säkerhet när de arbetar ute på fjället. Om olyckan är framme så behöver ingen leta efter dem, räddningsinsatsen kan komma igång fortare och därmed spara liv.

[kml_flashembed fversion=”8.0.0″ movie=”http://www.gpslogik.com/ren-gps.swf” targetclass=”flashmovie” publishmethod=”static” width=”600″ height=”300″]

Get Adobe Flash player

[/kml_flashembed]

Områden som är farliga för flocken kan märkas ut med sk. geostaket. Om flocken kommer i närheten av t.ex. ett järnvägspår eller liknande hinder så larmas ägaren med ett SMS.